Acta del Jurat de la 10ª Edició del Premi “LA ROSA DE PAPER”

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Tant Josep Pla com Joan Fuster, dues figures cabdals de la literatura assagística (d’idees) en la nostra llengua tenen algun aforisme (frase curta, sentència que amaga un ensenyament) dedicats a la rosa.

Josep Pla deia en Les hores que «L´únic que els falta a les roses per ésser perfectes és ésser comestibles», i Joan Fuster li replicava amb altre aforisme desmitificador que «La rosa, sense la literatura que li ha caigut al damunt, només seria una col petita, insípida i de colors enganyosos. Josep Pla s’equivocava».

Heus aquí dos monstres de la nostra literatura discutint sobre les roses, des d’un punt de vista literari, ja que en ambdós aforismes la rosa s’ha d’entendre com a metàfora de la literatura. Un -Josep Pla- des del punt de vista de l’admiració i, l’altre, -Fuster- des de la pragmàtica o la utilitat.

Una de les petites virtuds dels premis La Rosa de Paper és que, hem volgut conjugar ambdues voluntats, la pragmàtica de Fuster amb la dotació econòmica dels premis, amb l’estètica de Pla, amb la publicació dels treballs guanyadors. Pensem que les dues coses són importants, perquè tot escriptor o escriptora, tot novel.lista o poeta el que vol es poder publicar les seues creacions i que arriben al públic. Per això, avui presentem aquest volum publicat per Florida i la CAM i que recull els treballs guanyadors de la passada edició.

Aquesta petita rosa de paper que conté relats i poemes realitzats per joves autors i autores, esperem que siguen per a ells i elles l’inici duna carrera literària, que continuen posant en vers els seus pensaments i sentiments o inventant mil-i-una històries que ajuden els lectors a passar estones divertides.

ACTA X EDICIÓ DELS PREMIS LITERARIS LA ROSA DE PAPER

A Catarroja a 7 de juny de 2006

S’han presentat 94 treballs, 69 en la modalitat de narrativa i 25 en poesia. Cal afegir que l’alumnat d’ESO i Batxillerats que s’ha presentat als premis procedeix de 36 centres educatius de tota la província de València, la qual cosa confirma la consolidació del premi.

Reunit el jurat de la novena edició dels premis literaris La Rosa de Paper convocats per Florida Centre de Formació i la CAM, integrat per les persones següents:

 • Pilar Zamora, professora de llengua i literatura de Florida Secundària.
 • Abraham Cerveró, professor de llengua i literatura de Florida Secundària.
 • Cristina Gras, professora de llengua i literatura de Florida Secundària i poeta.
 • Pere Soriano, Director de Florida Empresa.
 • Amparo Hidalgo, bibliotecària de la cooperativa Escuela 2.
 • Susana Díaz, bibliotecària de Florida Centre de Formació.
 • Hèctor Tronchoni, professor de llengua i literatura de La Nostra Escola Comarcal.
 • Marc Delcan, alumne de segons de Ingenieria de Camins.
 • Rosa Monzó, Directora de la biblioteca Gabriel Miró de la CAM.
 • Raquel Taberner, Secretaria de Akoe educació.
 • Salvador Pallarés, escriptor i professor Institut de Villalonga.
 • Ivan Catañon, professor de ciències de Florida Secundaria.

Actuant com a secretària del jurat Mercé Albors Orengo i com a membre i president del jurat, un servidor Francesc Rodrigo i Segura professor de llengua i literatura de Florida Secundària i poeta, decidim atorgar els premis següent:

CATEGORIA A (1R CICLE DE L’ESO)
MODALITAT DE POESIA

Treballs presentats enguany un total de 8 treballs:

Finalista el poemari «SENTIMIENTOS» de JORDI ALFONSO MARTINEZ que estudia 1r d’ESO en el centre FLORIDA SECUNDARIA de Catarroja.

I queda guanyador del premi la ROSA DE PAPER en la categoria A de poesia el poemari «VERD DE TERRA» de l’alumna MARTA DIAZ MORENO de l’institut Educacio Secundaria Enric Valor de Picanya.

MODALITAT DE NARRATIVA

Enguany s’han presentat un total de 19 treballs:

Finalista, el relat «EL MISTRIO OCULTO» de l’alumne JOSE CARLOS MARTINEZ VALERO que estudia 2n d’ESO en l’institut d’Educació Secundària Enric Valor de Picanya.

Guanyador de la modalitat de narrativa en la categoria A, el relat «GALLETAS» de l’alumna MARIA GARCIA MONTOYA que estudia 2on d’ESO en l’IES BARRI DEL CARME de València.

CATEGORIA B (3 y 4 de l’ESO)
MODALITAT DE POESIA

Enguany s’han presentat un total de 7 treballs:

Finalista el poemari «DE PRINCIPI A FI» de l’alumna de 3t d’ESO ANDREA SOLER CORTES de l’Institut Educacio Secundaria nº 4 de Mislata.

Guanyadora del premi de poesia de la modalitat B el treball poètic «EN AQUESTA NIT DE LLUNA PLENA» de ELBA BARBERA FERRAGUD estudiant de 3t d’ESO de Maria Auxiliadora de Algemesi.

MODALITAT DE NARRATIVA

Enguany s’han presentat un total de 36 treballs:

El jurat decideix nomenar com a finalista la narració «AQUELL SOLDAT» de l’alumna NOELIA VALLET CRUAÑES que estudia 4t d’ESO en el centre LA MILAGROSA de Cullera.

I declara guanyador d’aquesta modalitat de narrativa el treball «LLÀGRIMES D’UN DESTÍ» de l’alumne MOISES LLOPIS I ALARCON de LA MILAGROSA de Ontinyent.

CATEGORIA C (Batxillerat i CF Grau mitjà)
MODALITAT DE POESIA

Enguany s’han presentat un total de 5 treballs:

Finalista el poemari «COM UNA PAPALLONA CONTRA EL VENT» de ROCIO JIMENEZ ANTON que estudia 2on de batxillerat en l’IES CAMPANAR de Valencia.

El guanyador del premi de poesia en la categoria C el treball poètic «I DIC POR» de l’alumna BEGONYA GUTIERREZ MARTINEZ de l’institut CAMPANAR de València.

MODALITAT DE NARRATIVA

Enguany s’han presentat un total de 5 treballs:

El relat finalista és «INSTANTES» de l’alumna LAURA FEBRE DICIENA que estudia 1r de batxillerat en l’IES SERPIS de Valencia.

I el guanyador del premi de narrativa en la categoria C estudiants de batxillerat és el relat «EL NUEVO MUERTO» de LAURA RAMON CORTES que estudia 2 on de batxillerat en les SAGR4ADO CORAZON de Mislata.

CATEGORIA D (Estudiants d’Universitat i Cicles Formatius de grau Superior).
MODALITAT DE POESIA

Enguany s’han presentat un total de 4 treballs:

Treball finalista el poemari «EL SIMULACRE DE CADA LLETRA» de JERONIMO MENDEZ CABRERA que estudia 5 curs de Filologia Catalana a la Universitat de València.

El guanyador és el poemari «ESPERA DE TRANSICION» de SARA ESTER RUIZ SEPULVEDA que estudia 6t curs de ETS ARQUITECTURA en la Universitat Politècnica de València.

MODALITAT DE NARRATIVA
Enguany s’han presentat un total de 6 treballs:

El relat finalista és «COMO TODOS LOS DIAS» de LAURA CRISTINA MORELL ALDANA alumna de 4r de LA Facultat de Dret de la Universitat de València.

El relat guanyador és «ASESINO Y LADRON» de BORJA LOPEZ FELIPE que estudia 3 de Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió en la Universitat Politècnica de València.

CATEGORIA E (Universitat dels Major)
POESIA

En la categoria de poesia sols s’ha presentat un treball i, per tant, el jurat ja estimat convenient deixar desert aquest premi.

NARRATIVA

En narrativa s’han presentat tres treballs i el jurat ha decidit nomenar finalista a CARMEN MARTÍ FERRANDO de la Universitat dels Majors de Florida, pel treball «PARA PENSAT HAY QUE EXISTIR». I declarar desert el primer premi.

A Catarroja, a 7 de juny de 2006. Signat

Mercé Albors i Orengo
Secretaria dels premis

Francesc Rodrigo
President del Jurat